Wonen in De Borkel
Wonen in De Borkel

Wonen in De Borkel

In De Borkel, in het hartje van Gorssel, wonen ouderen zelfstandig in huurappartementen, en ouderen die worden ondersteund met intensieve verpleging en verzorging. De ondersteuning van Sensire is gericht op leven zoals u dat gewend bent, samen met de mensen om u heen en waar professionele zorg altijd dichtbij is. 

Wonen bij De Borkel

De Borkel is een begrip in Gorssel, een warm dorp waar de mensen nog een beetje op elkaar letten en waar noaberschap hoog in het vaandel staat. Wonen in De Borkel is deel uitmaken van de gemeenschap van Gorssel. Er zijn ruime appartementen en groepswoningen aanwezig waar vooral ouderen wonen, ook echtparen zijn welkom. Tevens is er een restaurant waar u als bewoner van een maaltijd kunt genieten of samen met uw naasten koffie kunt drinken. Aan de voorzijde en de zijkant is een groot terras waar u desgewenst van de zon of de schaduw kunt genieten. Er zijn veel vrijwilligers die graag samen met de bewoners leuke activiteiten ontplooien. En, ook niet onbelangrijk, het is hier mooi. Het huis, de tuin, het groene landschap… niet alleen de bewoners, ook de medewerkers genieten daarvan.

De Orchidee

De Orchidee is een prettige woonomgeving voor mensen die beschermd wonen met intensieve verpleging en verzorging voor ziektebeelden zoals een beroerte of hersenbloeding (CVA), multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, chronische longziekte (COPD) of een andere aandoening zoals bijvoorbeeld nierfalen, hartfalen of reuma. Het vakkundige en toegewijde team staat in voor zorg en veiligheid, zodat de mensen om u heen de handen vrij hebben voor het bevorderen van uw welzijn en uw kwaliteit van leven. 

Een team met passie

Werken in de zorg, is werken met passie voor het vak. Het team van De Orchidee zet er elke dag flink de schouders onder en zorgt voor een goede sfeer voor iedereen. “Onze dag is goed als we met een glimlach zijn begonnen en met een glimlach weer naar huis gaan”, vertelt een verpleegkundige. De mensen van het team leren u graag persoonlijk kennen en reiken ook elkaar de hand om het werk fijn en zinvol te maken. Echte aandacht voor elkaar en het samen doen, zodat u, uw naasten, de vrijwilligers én de medewerkers het goed hebben met elkaar. Zo werkt het bij De Orchidee.

Een eigen plek

Wat opvalt aan het gebouw van De Borkel, waarbinnen De Orchidee is gehuisvest, zijn de grote ramen waar veel daglicht doorheen valt. U heeft een eigen appartement, met eigen sanitaire voorzieningen, waar u prettig op uzelf kunt zijn en uw bezoek kunt ontvangen. In de gezamenlijke ruimtes is er altijd tijd voor een kopje koffie, een gesprek of een activiteit. Eten doen we het liefst samen, zodat we daar steeds een gezellig moment van kunnen maken.

Plaats en ruimte voor uw mantelzorger

Als u in De Orchidee komt wonen en thuis hulp kreeg van een mantelzorger, neemt het team het grootste deel van de zorgtaken over. Met uw mantelzorger gaan we graag in gesprek hoe hij of zij het best kan blijven bijdragen aan uw kwaliteit van leven. Door samen met u een goede tijd te beleven en bij te dragen aan uw welzijn. Hiervoor is alle ruimte. Zo is de mantelzorger ook straks een mantelzorger. Niet als uw verzorgende, maar als uw partner. U, uw mantelzorger, uw naasten én het team versterken elkaar.

Een warm welkom voor uw naasten

Wonen in De Orchidee is verhuizen naar een andere plek. Maar uw sociale omgeving verhuist met uw mee. De mensen om u heen zijn altijd welkom om met u een fijne dag te beleven. Samen eropuit met de duo-fiets, mee-eten in het restaurant, of zelfs blijven slapen? In overleg met het team kan er vaak meer dan u denkt, want het is uw huis.

Een betrokken dorp

‘Ons kent ons’, is ook in het dorp Gorssel van toepassing. De mensen kijken naar elkaar om en De Borkel kan zich verheugen op een grote groep vrijwilligers die graag leuke activiteiten ontplooien met de bewoners. Het team van De Orchidee haalt de banden met het dorp graag verder aan, zodat de bewoners ook echt deel uitmaken van de gemeenschap.

De Flora

In De Borkel PG kunt u gaan wonen als u dementie heeft en als zelfstandig thuis wonen niet meer gaat. Maar uw sociale omgeving verhuist met u mee. De mensen om u heen zijn altijd welkom en hebben alle ruimte om bij u te zijn en activiteiten met u te ondernemen. De bewoners van De Borkel hebben vaak zeer betrokken familieleden, en er is van alles te doen. ‘Alles kan, niks is te gek’, zeggen de teamleden vaak.

Het team

Het team van De Borkel staat graag in voor de zorg en voor de veiligheid van de bewoners en wil u graag goed leren kennen, zodat we weten wat u prettig en belangrijk vindt. We ontzorgen uw familie en naasten zodat zij al hun aandacht kunnen besteden aan uw welzijn en uw kwaliteit van leven. Maar als familieleden zelf zorgtaken willen doen, bijvoorbeeld als u het fijn vindt om samen met uw partner te koken, dan kan dat ook. In de woongroep op de tweede etage koken en eten we elke dag samen.

Een open deur

Elk normaal huis heeft deuren tegen de tocht, of om ongewenst volk buiten te houden. De deur van een huis is niet bedoeld om de bewoners binnen te houden. Daarom staan ook in De Borkel de deuren altijd open voor iedereen die er woont. Als u dat wilt, kunt u rustig naar buiten lopen. Zo nodig letten we extra op of het allemaal wel veilig is. Het gaat om het gevoel eruit te kunnen, niet opgesloten te zijn. In de praktijk zien we dat bewoners er spaarzaam gebruik van maken. Het is binnen toch ook gezellig?

Ruimte voor dementie

Ieder mens heeft dromen, wensen en verlangens. Dit stopt niet al je ouder wordt. In ieders leven is vrijheid belangrijk. Ruimte om je vrij te kunnen bewegen en je eigen keuzes te kunnen maken. Ook als je te maken krijgt met dementie. Bij De Borkel streven we naar zoveel mogelijk vrijheid. Mensen met dementie mogen zich bij ons vrij bewegen en hun eigen keuzes maken. Zij blijken daardoor actiever, mobieler en gelukkiger. Vrijheid voorrang geven, vraagt om te zoeken naar creatieve oplossingen. Samen met mantelzorgers, vrijwilligers en zorgmedewerkers. Wij geloven dat het de moeite waard is, omdat vrijheid noodzakelijk is om gelukkig, blij en zinvol te leven!

Lees meer over ruimte voor dementie

Zelfstandig wonen in een appartement met of zonder zorg

Verzorgingsappartementen

In de verzorgingsappartementen (verpleeghuis zonder behandeling) van De Borkel behoudt u uw zelfstandigheid en privacy, terwijl professionele zorg altijd dichtbij is. Er zijn 26 appartementen waar het zelfs mogelijk is om met een echtpaar te wonen. Twee appartementen zijn op de begane grond, de eerste en tweede etage zijn elk 14 appartementen. Er is geen gemeenschappelijke huiskamer, de bewoners maken regelmatig gebruik van het restaurant en sluiten ze aan bij de wekelijkse activiteiten. Daarnaast liggen de de bakker, groenteboer, drogisterij en dergelijke op zeer korte loopafstand (250 meter) van De Borkel af.

Appartementen: zelfstandig wonen

Op het terrein van De Borkel bevinden zich ook zelfstandige ruime appartementen waar u heerlijk kunt wonen en waar geen zorgindicatie voor nodig is. Men woont hier zelfstandig en mag gebruik maken van de faciliteiten van De Borkel en bijvoorbeeld de wijkverpleging van Sensire als er zorg nodig is. Meer informatie over de huurwoningen kunt u vinden op de website van Habion: www.habion.nl.

Dagbesteding

In De Borkel zijn bijna dagelijks verschillende groepsactiviteiten en individuele activiteiten. Leuke en zinvolle dagen hebben, is voor iedereen belangrijk. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend en is een beetje ondersteuning nodig. In De Borkel worden daarom bijna dagelijks verschillende gezamenlijke groepsactiviteiten georganiseerd bij de dagbesteding, waar u als bewoner ook gebruik van kunt maken. Dagelijks komen hier vele thuiswonende ouderen voor een gezellige invulling van de dag. Meedoen naar vermogen staat hoog in het vaandel. Uitgangspunt daarbij is om het huidige niveau te behouden en achteruitgang te voorkomen. Soms sluiten de bewoners van psychogeriatrische en somatische afdelingen van De Borkel ook aan.

Lees hier meer over de Dagbesteding

Aanvullende services

Om ervoor te zorgen dat u zo prettig mogelijk woont en leeft, bieden wij verschillende aanvullende services aan:

Praktische informatie

Wilt u meer weten over De Borkel of wilt u eens een kijkje komen nemen? U kunt altijd een afspraak maken voor een gesprek of een rondleiding.

De medewerkers van het Advies en Ontmoetingsplein in Zutphen geven graag de informatie die u nodig hebt. Ook kunnen zij u alles vertellen over indicaties, wachttijden en de verschillen tussen locaties. Zij zijn dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 0575-594446 om uw vragen te stellen of een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U kunt uw vragen ook per mail (info@sensire.nl) stellen. 

De Borkel
Hoofdstraat 61a
7213 CS Gorssel

Voor onze diensten heeft u een indicatie nodig op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De medewerkers van het Advies en Ontmoetingsplein helpen u graag met uw aanvraag, zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0575-594446.

Voor informatie over wachttijden kunt u contact opnemen met medewerkers van het Advies en Ontmoetingsplein. Zij zijn dagelijks bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 0575-594446 om uw vragen te stellen of een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. U kunt uw vragen ook per mail (info@sensire.nl) stellen.

Wanneer u zorg van ons ontvangt, zijn hierop algemene voorwaarden van toepassing. Klik op de link om meer te lezen.

De kosten van verblijf en verzorging met indicatie worden vergoed. De overheid vraagt van u wel een eigen bijdrage. Voor vragen over de hoogte van deze bijdrage kunt u terecht bij het Centraal Administratiekantoor (CAK): 0800 1925. Klik hier als u meer wilt weten over kosten en vergoedingen.

Vrijheid voor mensen hebben we hoog in het vaandel staan. Zo hechten wij ook waarde aan de geestelijke verzorging. De geestelijk verzorgers van Sensire zijn er voor iedereen, ongeacht geloof of levensovertuiging. Klik hier om te lezen wat zij voor u kunnen betekenen.

Er is een duidelijke visie over de omgang met de terminale fase van bewoners. Openheid, zorgvuldigheid, vertrouwen en goed overleg staan hoog in het vaandel. Wensen en vragen met betrekking tot uw levenseinde zijn bespreekbaar. De speciaal opgeleide zorgprofessionals kunnen u en uw naasten informeren over en begeleiden tijdens de laatste levensfase.

Lees meer over de visie op levenseinde

In het belang van de zorgverlening noteren wij een aantal persoonlijke gegevens van u. Op de webpagina over privacy kunt u lezen hoe wij vertrouwelijke informatie zo zorgvuldig en discreet mogelijk behandelen. En op de pagina over klachten kunt u daar lezen wat te doen als u klachten heeft.

Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina